Vīnogu dārzs

Vīnogu vīns

 

vinogu stadi  Vīnogu stādu tirdzniecība

 

Vīnogu šķirnes vīna gatavošanai

Ar ko atšķiras vīna šķirnes no ēdamām jeb galda vīnogu šķirnēm

Kvalitatīvu un veselībai labvēlīgu labu dabīgo vīnu no vīndarīšanai nepiemērotām šķirnēm un bojātām ogām iegūt nav iespējams.
Sekojiet mūsu tālākajām norādēm, kā augstas kvalitātes dabīgā vīna gatavošana un raudzēšana ir īstenojama mājas apstākļos.
Šeit lasiet - mājas vīna gatavošana un vīna receptes sastādīšana.

 

Kas jāzin par vīnu

Pirms ķerties pie vīna gatavošanas, jāielāgo:

vīnogu cukurs no vīna šķirnes vīnogām var izspiest 60 – 80% sulas, bet no galda šķirnes ogām tikai 40 – 50%
vīnogu sula ogām pie novākšanas jāuzkrāj vismaz 20% cukura. No šiem 20% vīnogu sulā esošā cukura izrūgst ap 10% alkohola. Tas ir minimums, kas ir vajadzīgs, lai vīns būtu noturīgs, stabils
miecvielas vīna vīnogu šķirnes ogu mizas satur daudz miecvielu, tādēļ ogām ir izteiktāka garša. Ogas izmēram un izskatam ir mazāka nozīme, lai gan, jo mazākas ogas, jo vairāk ir miziņu, kas piedod vīnam izteiktāku garšas buķeti

 

Kritēriji, pēc kuriem nosaka vīnogu šķirnes piemērotību vīndarīšanai

vīnogu cukurs vīna šķirnes vīnogas uzkrāj cukura daudzumu no 18 – 23% un vairāk
vīnogu sula skābes saturam ir jābūt robežās no 6 – 8gr/l
miecvielas ogās ir lielāka miecvielu un aromātisko vielu klātbūtne
miecvielas laba ziemcietība, izturīgas pret slimībām, agrīnas (veģetācijas periods no 110 – 120 dienām) un pietiekoši ražīgas

 

Par perspektīvākajām vīnogu šķirnēm vīna darīšanai Latvijā iesakām sekojošas šķirnes: Tērvetes Zilā, Guna, Supaga, Hasanskij Sladkij.

Šobrīd tiek pārbaudīta ungāru vīnogu vīna šķirne Kristall. Ziemcietība šķirnei Kristall ir līdz -29°C. Cukura daudzums ogās 2008. gada rudenī bija 23%!

 

par vīnuKontakti | Sitemap|

Copyright ©2008 www.VinoguDarzs.lv   All rights reserved