Vīnogu Dārzs

Vīnogas

 

vinogu stadi  Ekoloģiski tīras bezsēklu un lielogu vīnogas.

Kā mūs var atrast

 

Jūs esiet šeit: Vīnogas --> Receptes ar vīnogu lapām

vīnogu lapas receptes DolmaVīnogu lapu izmantošana virtuvē - DOLMA

Šos ēdienus var pasniegt gan karstus, gan aukstus

Ar malto gaļu pildītas vīnogu lapas - Dolma - no Azerbaidžāņu virtuves

Ja iepazīšanos ar dolmu sāktu, iegādājoties saldētu pusfabrikātu veikalā, tad pastāv pietiekami liels risks, ka tiks iegūts nepareizs iespaids par šī, patiešām brīnumaina ēdiena garšu. Teikt, ka dolma ir garšīga – tas ir neteikt neko. Tā ir apbrīnojami garšīga. Bet tie, kas tam nepiekrīt, vienkārši neprot to pagatavot.
Vārds “dolma” azerbaidžāņu valodā nozīmē kaut ko, kas ir pildīts ar malto gaļu. Tam kaut kam obligāti ir jābūt augu izcelsmes: kāpostu vai vīnogu lapas, dārzeņi vai pat augļi.

• 1 kg maltās gaļas
• 1,5 ēdamkarote rīsu
• 600 gr vīnogu lapu
• 100-150 gr sviesta, 1 sīpols, garšvielas, koriandrs, piparmētras, mārsils, majorāns un baziliks – pēc garšas.
Mērcei: 600 gr krējuma (maconi) un 4-6 lielas ķiploku daiviņas....lasīt tālāk


Ungāru Dolma - ar gaļu pildītas marinētas vīnogu lapas
Marinētas vīnogu lapas gaļai piešķir īpatnēju, atsvaidzinoši skābenu garšu.
• 400 g gaļas
• 40 g rīsu
• 80 g svaigo sīpolu
• 20 g koriandra un diļļu, sāls un pipari
• 160 g vīnogu lapu.

Gaļu kopā ar sīpoliem samaļ gaļasmašīnā, pievieno pusgatavus rīsus, smalki sakapātus zaļumus, sāli un piparus, sajauc viendabīgā masā. Vīnogu lapas nomazgā, noņem kātiņus un noplaucē, notecina. Lapas vidū liek nedaudz maltās gaļas un no visām pusēm aizloka ciet, līdzīgi, kā gatavojot kāpostu tīteņus. Tītenīšus liek katlā, pārlej ar ūdeni un zem vāka sautē. Dolmu pasniedz kopā ar rūgušpienu, ko var izmantot arī kā ēdiena mērci.

Ar rīsiem un baklažāniem pildītas vīnogu lapas
• 100 g marinētu vīnogu lapu
Pildījumam:
• 80 g rīsu
• 1 baklažāns
• 1 ēdamkarote olīveļļas
• 1 ēdamkarote sviesta
• 2 ķiploku daiviņas
• 1 citrons
• sāls, pa šķipsniņai kaltētas raudenes, svaiga sīvā čili...lasīt tālāk

 

Vīnogu lapu konservēšana
Marinētas Vīnogu lapas (tīteņiem)

• 9% etiķis 500 g
• sāls 1 ēd.k.
• vīnogu lapas
• dārza piparmētra ...lasīt tālāk

Zivs ar brokoļiem un ķimeņu sieru Līgo vakaram
• 400 g pangasijas filejas
• 250 g svaigu brokoļu
• 200 līdz 250 g mīksta ķimeņu siera
• marinētas vīnogu lapas
• 150 g saldā krējuma
• 100 g kausētā siera „Dzintars”, milti zivs panēšanai
Svaigu dārzeņu salsas pagatavošanai nepieciešami: tomāti, paprika,...lasīt tālāk

Aurēlijas Anužītes dalmā
Aurēlijas Anužītes vismīļākais gaļas ēdiens Jaungada galdā ir dalmā.

Ņemu:
• teļa un jēra gaļu
• čeremšā - marinētus ķiploku kātiņus (sasietās buntītēs var dabūt Centrāltirgū)
• kazas sieru (Feta)

Samaļu teļa un jēra gaļu, pievienoju dažādus zaļumus - kinzu, dilles, mazāk pētersīļus, jo kinza pati par sevi ir ļoti spēcīga zāle. Tad šai masai pielieku nedaudz ar karstu ūdeni aplietus un paturētus rīsus. No šīs masas saveļu mazas bumbiņas un ietinu marinētajās vīnogu lapās.
Jāraugās, lai vīnogu lapas nav mazas un saplīsušas!
Tīteņus lieku karstumizturīgajā stikla traukā un cepu cepeškrāsnī. Taču pirms tam trauku gan no apakšas, gan augšas pārklāju ar pergamenta papīru un kārtīgi izsmērēju ar eļļu. Piedevām eļļu pārleju arī dalmā tīteņiem, lai tīteņi būtu sulīgāki un cepot lapas nesakalstu.
Cep 20-30 minūtes. Dalmā jāēd auksti. Tieši tāpēc tos viegli paņemt līdzi ciemos. Un tam ir vēl viena laba īpašība - dalmā otrajā dienā ir vēl garšīgāki, jo produkti savstarpēji iesūcas viens otrā!
Līdzīgi marinētajās vīnogu lapās var ietīt čeremšā, kazas sieru, sagriežot mazos gabaliņos un pievienojot zaļumus - baziliku, kinzu, piparmētru u.c. Ja nav pergamenta papīra, domāju, ka var izmantot foliju.
Avots: www.ogresvestis.lv

vīnogasKontakti | Sitemap|

Copyright ©2008 www.VinoguDarzs.lv   All rights reserved